środa, 16 stycznia 2013

 LONGFORD COMMUNITY SCHOOL- RIVERS ACADEMY WEST LONDON 

Do tej pory w postach, mogliście oglądać KOLOR, głównie w realizacjach wnętrz.  Od dzisiaj postaram się zamieszczać  również przykłady całych obiektów, budowli architektonicznych, w których autorzy projektów postawili na zdecydowane barwy. 
Architektura nie musi być tylko szara, biała czy czarna. Nie musi być zachowawcza, neutralna, spokojna. Kolorowe piękno budowli jest możliwe pomimo, że dla większości z Nas, kolorowa architektura kojarzy się głównie z polskim blokowiskiem, osiedlem malowanym we wszystkich odcieniach tęczy itp. Wszystko zależy od użytych materiałów, doboru barw, wyważeniu proporcji itd. 
Sztukę tę opanował do perfekcji angielski architekt  Jonathan Clark. W swoich projektach udowadnia  to, że kolor nie musi kojarzyć się z tandetą i śmiało może stać się wizytówką firmy.


Jonathan Clark zaprojektował  nowe obiekty dla zespołu szkół w Longford  w Londynie.  Jako pierwszy zrealizował projekt na rozbudowę i przebudowę istniejącej biblioteki.  Rozbudowana nowa część pomieściła salę do ćwiczeń, dwie sale lekcyjne na parterze, na piętrze nową salę z książkami i miejscem do czytania oraz audytorium. 


 Inwestor życzył sobie, żeby wybrane materiały do rozbudowy, były wyprodukowane w trosce o środowisko, kojarzyły się z naturą i były zgodne z ideologią  popieraną przez dyrekcję. Drewniane dźwigary, pomalowane w odcieniach zieleni i błękitów, stały się  nie tylko wizytówką nowego budynku, ale także  wykreowały nowy wizerunek szkoły.
Zarówno w świetne dziennym jak i nocnym  nowa biblioteka prezentuje się wspaniale.



Poniżej zdjęcia z wewnątrz. Wszystkie meble były również zaprojektowane przez architekta, specjalnie dla tego budynku. 








Drugą realizacją tego architekta w zespole szkół w Longford, była dobudowa do istniejącego budynku, nowej recepcji 
i pokoju wizyt dla odwiedzających z zapleczem administracyjnym  W nowym projekcie widać spójność ze zrealizowanym już budynkiem biblioteki. Te same kolory, w innym wydaniu. Drewniane słupy, obłożone kolorową okładziną zapraszają  od wejścia. 








 W ostatnim, zrealizowanym budynku kantyny, zachwyciły mnie zaprojektowane meble. Prosta sklejka, obłożona kolorowym laminatem  intryguje, inspiruje i pobudza do myślenia. Takie było założenie autorów. Meble miały być ciekawe i z charakterem.







 

Zdjęcia pochodzą z:
http://www.jonathanclark.co.uk/projects/commercial
http://www.e-architect.co.uk
http://www.riversacademy.org.uk

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza